logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
aside image

Beter Thuis doorbreekt de cirkel en biedt integrale hulp aan gezinnen

Beter Thuis doorbreekt de cirkel en biedt integrale hulp aan gezinnen. Blog Jozien Snijders, bestuurder Youz, 27-10-2021.

Opgroeien is niet makkelijk. In de ontwikkeling van kinderen en jongeren kunnen allerlei problemen ontstaan. Als de dynamiek in een gezin als gevolg van verschillende problemen zo groot is dat zij de cirkel niet zelf kunnen doorbreken, dan kan Beter Thuis hen helpen.

Vele gezinnen hebben baat bij de integrale zorg van de Beter Thuis teams, die zijn samengesteld met professionals vanuit de drie moederorganisaties: Youz, Ipse de Bruggen, Jeugdformaat en de volwassenenpsychiatrie van Parnassia Groep. Youz, Ipse de Bruggen en Jeugdformaat zijn alle drie lid van het kennisnetwerk Jeugd Haaglanden.

Het is een enorme stap voorwaarts dat deze gezinnen nu de zorg kunnen krijgen vanuit diverse invalshoeken en zij geen voordeuren na elkaar hoeven te bezoeken. Wij zijn verheugd dat wij inzicht kunnen geven in de problematiek van de gezinnen en de gezinsleden die tot nu toe zijn aangemeld. Het is bekend dat 50% van de kinderen van ouders met een psychiatrisch probleem ook zelf een psychiatrische stoornis ontwikkelt*. Zij ontwikkelen deze stoornis vaak al voor hun 14de jaar. Om die reden is het van belang zo snel mogelijk hulp te bieden.

De komende periode gebruiken we om de doelmatigheid van onze gezamenlijke zorg aan te tonen. Binnenkort worden diverse trajecten afgerond en is er evidentie voor onze behandelmethodiek. Wij zien in het hele land steeds meer evidentie, dat het helpt om gezinnen integrale zorg te leveren. Het is zeer belastend voor kinderen om op te groeien in een gezin waar zijzelf, maar vaak ook de ouders, dringend hulp nodig hebben.

We zien dat voor een flinke groep ouders onze complexe samenleving te ingewikkeld is, waardoor deze ouders overvraagd worden. Indien het ons lukt deze ouders sneller hulp te bieden, hebben zij meer mogelijkheden om de kinderen gezond op te laten groeien. Het is fijn dat wij hierin goed samenwerken met de gemeenten in Haaglanden. De Beter Thuis teams zijn op dit moment nog werkzaam in Den Haag en Zoetermeer. Beter Thuis heeft onlangs een onderzoeksrapport uitgebracht waarin de doelgroep van de integrale unit Beter Thuis wordt beschreven. Het rapport is op te vragen via i.simons@youz.nl.

Wij zijn erg benieuwd wat u vindt van onze behandelvisie en aanpak.

Jozien Snijders

 

* (Rasic, Hajes, Alda, & Uher, 2014).

Geef een reactie