logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Feiten en fabels

Wat is nu wel en niet waar over MDMA-therapie? Lees hieronder alle feiten en fabels.

Als je MDMA neemt, worden je  PTSS klachten minder 

Fabel! 

Feit

MDMA is geen wonderpil. Als je alleen MDMA gebruikt, worden je PTSS klachten niet minder. Alleen samen met therapie en goede begeleiding, kan MDMA helpen om herinneringen te bespreken en te verwerken. Hierdoor worden de klachten uiteindelijk minder bij een deel van de cliënten.

MDMA-therapie is een intense behandeling

Feit!
Traumatherapie is in het algemeen voor veel mensen zwaar. MDMA-therapie kan extra zwaar zijn, om twee redenen. Ten eerste omdat de behandelsessies met MDMA 6-8 uur duren en gevolgd worden door een overnachting in de kliniek (de andere behandelsessies duren wel maar 1,5 uur). Ten tweede kunnen er bijwerkingen zijn in de dagen na MDMA gebruik. Een van de geluksboodschappers in de hersenen (serotonine) is op, waardoor mensen zich futloos en depressief kunnen voelen. 

De MDMA bij MDMA-therapie wordt gekocht bij drugsdealers

Fabel! 
De MDMA wordt gemaakt door apothekers of farmaceutische bedrijven. Zo is de MDMA zuiver en bevat elke pil dezelfde dosis.

Na de therapie kan je je nog anders voelen dan anders

Feit!
De dagen na MDMA gebruik kan iemand zich anders voelen dan anders. Een van de geluksboodschappers in de hersenen (serotonine) is op, waardoor mensen zich futloos en depressief kunnen voelen. Dit wordt ook wel de ‘dinsdagdip’ genoemd. Ook kan de therapie veranderingen brengen in iemand zijn PTSS, waardoor diegene zich ook niet meer hetzelfde voelt als voorheen. 

MDMA is erg verslavend

Fabel! 
De kans op verslaving is erg klein. Er treedt geen lichamelijke afhankelijkheid op: je lijf vraagt niet om steeds meer. Er treedt tolerantie op: het blije gevoel en positieve effecten worden minder als je MDMA vaker gebruikt. Ook heeft het geen zin om kort na elkaar MDMA te gebruiken, want de serotonine (geluksboodschapper in de hersenen) is op. Er is wel een kleine kans op geestelijke afhankelijkheid: je gebruikt de drug vaker dan je wil. In de verslavingszorg zit minder dan 1% van de cliënten er voor een MDMA-verslaving.

MDMA-therapie lijkt te werken doordat je makkelijker over je trauma’s praat

Feit!
Cliënten die MDMA gebruiken in therapie, ervaren minder angsten en negatieve gevoelens als ze terugdenken aan hun trauma’s. Hierdoor kunnen ze hun ervaringen bespreken en verwerken, wat vergelijkbaar is met exposure therapie.

Door MDMA wil je alleen maar dansen

Fabel!
De effecten van MDMA zijn deels afhankelijk van de omgeving. Op een feest met muziek, kan MDMA ervoor zorgen dat mensen veel gaan dansen. Ze krijgen namelijk meer energie en muziek wordt intenser beleefd. In een andere setting, zoals in een therapiesetting, kunnen andere effecten van MDMA meer de overhand krijgen. Zo is er meer behoefte aan contact en verbinding en wordt iemand vrolijker. Daardoor maak diegene makkelijker contact met een therapeut en zijn herinneringen aan trauma’s minder negatief emotioneel.

MDMA-therapie is niet voor iedereen

Feit!
Deze therapie wordt op nu onderzocht voor mensen met blijvende PTSS klachten. Zij hebben al allerlei andere behandelingen gevolgd, maar die hebben niet geholpen. Mensen mogen ook geen MDMA-therapie krijgen bij: Hartaandoeningen, neurologische aandoeningen (zoals epilepsie), Zwangerschap en borstvoeding, bepaalde medicijnen, lever- of nierproblemen, en ernstige psychologische instabiliteit.

Je kan je aanmelden voor MDMA-therapie

Fabel!
MDMA-therapie is in Nederland alleen mogelijk binnen een wetenschappelijk onderzoek. In GGZ-instellingen is de therapie nog niet mogelijk. Er zijn online aanbieders die beweren MDMA-therapie te geven. Dit is zijn alleen géén veilige en erkende behandelingen. Doe dit dus niet!

Psychotherapie is tijdens MDMA-therapie optioneel

Fabel! 
De MDMA helpt niet bij het verminderen van klachten, maar het helpt bij het therapieproces. Door de MDMA is het makkelijkere om herinneringen te bespreken en verwerken, omdat iemand minder angsten ervaart. De therapie is dus niet optioneel, maar essentieel voor herstel. Wel bepaalt de cliënt zelf tijdens een MDMA-sessie wat diegene bespreekt, de therapeuten volgen. Ook hoeven cliënten niet 8 uur lang te praten, maar mogen ze ook stil zijn en bijvoorbeeld muziek luisteren.

MDMA staat op de opiumlijst 

Feit! 
MDMA staat in Nederland en internationaal op de lijst van harddrugs (Lijst I van de Nederlandse Opiumwet). Daardoor is het bezitten van MDMA verboden, net als het maken, verkopen en vervoeren ervan. Gebruik van drugs is in Nederland niet strafbaar. 

MDMA-therapie wordt in Nederland onderzocht

Feit! 
In Nederland onderzochten LUMC en ARQ Centrum ‘45 deze therapie, als onderdeel van een groter internationaal onderzoek. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend. Vanaf 2025 gaan onderzoekers bij het Amsterdam UMC onderzoek doen naar MDMA-therapie bij jongeren van 16 en 17 jaar.