logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
aside image

Inclusieve kinderopvang in Laak: Activiteitenaanbod door studenten pedagogiek bij Dak en 2Samen

'' Welke groepsgerichte activiteiten dragen bij aan inclusieve kinderopvang in Laak?'' 

Achtergrond

De gemeente Den Haag wil graag een zo inclusief mogelijke kinderopvang. Sommige kinderen hebben een extra steuntje in de rug nodig, om zo goed mogelijk te kunnen profiteren van het aanbod van de reguliere kinderopvang. Voor andere kinderen is er meer specialistische ondersteuning of zorg nodig. Wanneer dit extra steuntje of meer specialistische ondersteuning gegeven kan worden binnen de reguliere kinderopvang, zorgt dit ervoor dat meer kinderen hiervan kunnen profiteren en ouders kunnen blijven werken.

In dit onderzoek volgen wij een pilot aanpak in stadsdeel Laak. Stagiairs van de opleiding Pedagogiek ontwikkelen samen met 2 kinderopvangorganisaties een extra groepsgericht aanbod, zodat kinderen die een extra steuntje in de rug nodig hebben zich optimaal kunnen ontwikkeling binnen de reguliere kinderopvang.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om opvanglocaties en stagiairs te ondersteunen bij het ontwikkelen en evalueren van een passend aanbod voor inclusieve kinderopvang. Dit gebeurt aan de hand van de volgende hoofdvraag en deelvragen.

Hoofdvraag: 

Wat is de ervaren meerwaarde van de activiteiten die de studenten samen met de medewerkers organiseren om inclusieve kinderopvang te realiseren?

Deelvragen:

  1. Welke ondersteuningsvragen hebben de kinderen, medewerkers en ouders om inclusieve kinderopvang te realiseren?
  2. Welke activiteiten worden georganiseerd om inclusieve kinderopvang te bereiken?
  3. Welke meerwaarde ervaren de medewerkers, studenten en ouders van deze activiteiten? 

Methoden

Dit onderzoek bestaat uit een start- en eindmeting. Tussentijds volgen we de ontwikkelingen van de pilot door deel te nemen aan projectgroep overleggen. Tijdens zowel de start- als eindmeting voeren de stagiairs interviews met pedagogisch medewerkers, observeren zij in de groepen en laten zij ouders een korte vragenlijst invullen. 

  • Startmeting: Tijdens de startmeting brengen we in kaart welke ondersteuningsbehoeften kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers hebben, hoe zij het huidige aanbod ervaren en welke aanvullende wensen zij hebben.
  • Eindmeting: Tijdens de eindmeting evalueren we de meerwaarde van het ontwikkelde activiteitenaanbod. 

Samenwerkingspartners

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met en gefinancierd door Dak en 2Samen. 

Opbrengsten

De onderzoeksvragen worden beantwoord door middel van thematische analyses. Op basis hiervan formuleren wij enkele aanbevelingen voor het verder ontwikkelen van een inclusieve kinderopvang. De resultaten presenteren we in een rapport en een infographic.

Stand van zaken

Het onderzoek is gestart en de eerste meting is in uitvoering. 

Looptijd

Februari 2025 – september 2025

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne Steenbakkers, onderzoeker van De Haagse Hogeschool: a.t.steenbakkers@hhs.nl