logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
aside image

Leren van ervaring

Jeugdbescherming west en De Haagse Hogeschool onderzoeken hoe jeugdbeschermers meer oog voor het perspectief van jeugdigen en hun ouders kunnen krijgen door het inzetten van ervaringsdeskundigen. Daarvoor heeft Jeugdbescherming west het Ervaringslab opgericht. 

Achtergrond 

Organisaties zetten steeds vaker ervaringsdeskundigen in, vanuit de gedachte dat dit de hulp- of dienstverlening kan verbeteren. Ervaringskennis is een bron van kennis naast wetenschappelijke en praktijkkennis. 

Hoewel de effecten van het inzetten van ervaringsdeskundigen nog niet met robuust wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond, laten eerste verkenningen wel positieve ervaringen met de inzet van ervaringskennis- en deskundigheid zien. Daarin komen onder andere het aansluiten bij de belevingswereld van jeugdigen en ouders, het kunnen vertalen van die belevingswereld voor de professional en het verhogen van de sensitiviteit van professionals naar voren. 

Wat onduidelijk is, is hoe professionals kunnen leren van ervaringsdeskundigen, zodat dit hen helpt om steeds betere hulp te verlenen. Welke vormen van inzet van ervaringsdeskundigen en welke werkvormen helpen professionals om meer oog en begrip te krijgen voor (het perspectief van) de ouders en jeugdigen met wie zij werken? 

Jeugdbescherming west wil graag een hulpmiddel ontwikkelen om dit leerproces blijvend te ondersteunen. Daarnaast wil zij ook werkvormen ontwikkelen die bruikbaar zijn om optimaal te profiteren van de kennis van ervaringsdeskundigen. Daartoe heeft zij De Haagse Hogeschool gevraagd om haar leerproces te ondersteunen met evaluatieonderzoek en ontwikkeling van hulpmiddelen. 

Methoden

Met participatief actieonderzoek ontwikkelen Jeugdbescherming west en De Haagse Hogeschool een handreiking voor jeugdbeschermingsteams om met de inzet van ervaringsdeskundigen oog te krijgen voor het perspectief van jeugdigen en ouders. De Haagse Hogeschool observeert de inzet van ervaringsdeskundigen en evalueert deze momenten samen met alle betrokkenen (jeugdbeschermers, ervaringsdeskundigen en zo mogelijk ook jeugdigen en ouders). Gezamenlijk gaan zij na in hoeverre de inzet van de ervaringsdeskundige heeft bijgedragen aan het oog krijgen voor het perspectief van jeugdigen en ouders, wat daarbij wel en niet werkte in de gekozen werkvorm(en) en voor wie dat wel of niet werkte. Het Ervaringslab past de opbrengst van uitproberen en evalueren toe in de volgende leercyclus en bouwt daarop voort. 

In de handreiking is aandacht voor werkvormen die op verschillende momenten en voor verschillende doeleinden gehanteerd kunnen worden. Ook daarin is aandacht voor een blijvend leerproces, met aandachtspunten voor gezamenlijke reflectie, evaluatie en innovatie van de inzet van ervaringsdeskundigen.

Samenwerkingspartners 

Jeugdbescherming west en De Haagse Hogeschool voeren het onderzoek gezamenlijk uit. 

Opbrengsten 

De beoogde opbrengst is een handreiking voor teams in de jeugdbescherming om op een verantwoorde manier ervaringsdeskundigen in te zetten, zodat jeugdbeschermers meer oog krijgen voor het perspectief van jeugdigen en ouders. De inzichten gebruikt Jeugdbescherming west ten behoeve van de lerende organisatie. 

Huidige stand van zaken 

Het onderzoek is onlangs gestart met een eerste leercyclus, waarin een ervaringsdeskundige vanuit persoonlijke ervaringen inzichten deelde met het team van jeugdbeschermers. 

Looptijd 

Januari 2025 – December 2025 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cora Bartelink, c.bartelink@hhs.nl