logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
aside image

MDMA-therapie – Hoe ziet de behandeling eruit?

Verloop van de behandeling

De therapie bestaat uit drie fases, die samen ongeveer vier maanden duren.

1. Voorbereiding

In deze fase worden de doelen bepaald en bouwen cliënt en therapeut een vertrouwensrelatie op. Ook wordt de medische en psychiatrische achtergrond besproken. Vaak zijn dit drie sessies van 90 minuten.

2. Sessies met MDMA

Er zijn twee tot drie sessies met MDMA. Hier zit steeds een maand tussen. Bij de start van de sessie krijgt de cliënt 80 tot 120 mg MDMA. Eventueel krijgt diegene nog 40 tot 60 mg extra. De sessie duurt 6 tot 8 uur, omdat MDMA zo lang een effect heeft. Er zijn altijd twee therapeuten aanwezig.

Door de MDMA ervaren cliënten minder angsten en kunnen zij makkelijker naar traumatische gebeurtenissen gaan. Hierdoor kunnen deze ervaringen worden besproken en verwerkt. Cliënten bepalen zelf waar ze het over hebben, de therapeuten volgen hen. Dit is een belangrijk verschil met andere traumabehandelingen. Naast gesprekken kunnen cliënten ook naar muziek luisteren en een oogmasker dragen om andere prikkels te verminderen.

Aan het einde van de sessie wordt besproken hoe de ervaring voor de cliënt was. Daarna blijft diegene een nacht slapen in de kliniek. Een naaste kan bij dit laatste deel aansluiten en ook blijven slapen. Therapeuten blijven ‘s nachts bereikbaar.

3. Integratie

Na elke MDMA sessie zijn er drie tot vier gewone therapiesessies van 90 minuten. De eerste vindt de ochtend na de MDMA-sessie plaats. De ervaringen tijdens de MDMA-sessie worden besproken en tot welke nieuwe inzichten dit leidt. Hier vindt de verwerking plaats.

Verloop behandeling

Figuur afkomstig van Staatscommissie MDMA, pagina 162.

Afkomst van de MDMA

De MDMA wordt gemaakt door apothekers of farmaceutische bedrijven. Zo is de MDMA zuiver en bevat elke pil dezelfde dosis. De precieze dosis die een cliënt krijgt, is afhankelijk van de screening vooraf. Bijvoorbeeld gewicht speelt hier een rol in.

De therapeuten

Een psychiater is eindverantwoordelijk voor de behandeling. De behandelsessies kunnen ook gegeven worden door psychologen of ggz-verpleegkundigen. 

Er zijn speciale opleidingen in het buitenland om MDMA-therapeut te worden. Nederlandse therapeuten kunnen deze opleidingen ook volgen. Vanuit beroepsverenigingen zijn er geen eisen aan de opleiding en ervaring van therapeuten die MDMA-therapie willen geven. Dit is een belangrijk punt van aandacht. 

De therapieruimte

De omgeving waarin MDMA gebruikt wordt, heeft invloed op het effect. Daarom is het belangrijk dat MDMA-therapie gegeven wordt in een prettige en huiselijke ruimte. Er is een plek om te liggen en zitten. Daarbij is er de mogelijkheid om muziek af te spelen. 

Nazorg

Jongeren en hun naasten vinden nazorg erg belangrijk bij MDMA-therapie. Dit is de nazorg gedurende de behandeling en na afloop van de behandeling. Hoe de nazorg precies gaat zijn wordt pas bekend als de therapie echt beschikbaar komt. 

Tijdens de behandeling zijn de MDMA-therapeuten het eerste aanspreekpunt. Na afloop van de behandeling kunnen dit de MDMA-therapeuten, andere behandelaren van een vervolgbehandeling of de huisarts zijn. 

Kosten/vergoeding

Op dit moment is er nog niets bekend over eventuele kosten van MDMA-therapie voor cliënten, omdat de therapie nog niet gegeven wordt. Wel is het een relatief dure therapie, omdat de lange sessies met MDMA gegeven worden door twee therapeuten.

Bronnen