
MDMA-therapie – Risico's en waarschuwingen
Risico’s bij MDMA-therapie
MDMA is een relatief veilig middel bij lage doseringen, maar er zijn een aantal risico’s aan het gebruik van MDMA. Deze beschrijven we hier. In onderzoek naar MDMA-therapie zijn ook de risico’s en bijwerkingen bij cliënten bijgehouden.
Om de veiligheid te vergroten, is screening vooraf belangrijk. Zo mogen mensen met bepaalde ziekten geen MDMA krijgen, zoals mensen met hartproblemen (lees hier alle uitzonderingen). Ook zijn risico’s kleiner door het gebruik van zuivere MDMA en het geven van een lage dosering.
Ernstige bijwerkingen zijn bij MDMA-therapie nog niet voorgekomen. Wel zijn er enkele bijwerkingen om rekening mee te houden . in de eerste dagen na gebruik. Lichamelijke bijwerkingen zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, hartkloppingen en duizeligheid. Ernstige lichamelijke bijwerkingen, zoals een te hoge lichaamstemperatuur, zijn niet voorgekomen in een therapiesetting. Psychologische bijwerkingen zijn o.a. vermoeidheid, slapeloosheid, angsten, spanning en suïcidale gedachten. Dit is vergelijkbaar met de ‘dinsdagdip’ die recreatief gebruikers van MDMA ervaren.
Meer dan een maand na de MDMA-therapie gaven cliënten aan geen lichamelijke bijwerkingen meer te hebben. Wel hadden sommigen nog psychologische bijwerkingen. Dit waren flashbacks, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens en angsten.
Verschil tussen MDMA op feesten en tijdens therapie
Er is een groot verschil tussen MDMA gebruiken op een feest (recreatief gebruik) of MDMA gebruiken tijdens therapie (medisch gebruik). Dit zijn de belangrijkste verschillen:
- Het doel: Tijdens de therapie is MDMA een hulpmiddel om therapie te volgen. Op een feest gaat het om langer kunnen dansen, contact met mensen en de muziek beleven.
- De situatie: De therapiesessie is kalm: de ruimte is huiselijk ingericht, er is een ligbed, de temperatuur is te regelen en mensen kunnen zelf muziek kiezen. Een feest is druk: er zijn veel mensen, veel geluid en de dansplekken kunnen erg warm zijn.
- Veiligheid van de MDMA: De MDMA bij therapie is gemaakt door farmaceuten. De dosis is daarom bekend en afgestemd op de persoon. Op feesten is de MDMA gemaakt door criminelen en moet je de dosis gokken.
- Fysieke veiligheid: De twee therapeuten houden je gezondheid in de gaten, zoals je temperatuur en hartslag. Ook zorgen ze dat je genoeg drinkt. Op festivals is er een groter risico op oververhitting omdat het druk is. Ook kunnen mensen te veel of te weinig water drinken.
- Psychische veiligheid: Therapeuten weten hoe ze moeten omgaan met traumatische herinneringen die boven kunnen komen. Ook geven zij nazorg als het in de dagen erna niet goed gaat met iemand. Op een festival en de dagen daarna is er geen professionele hulp als het psychisch niet goed gaat.
Het is daarom niet verstandig als mensen zelf proberen hun PTSS klachten te verminderen met MDMA. Dit is niet veilig en helpt ook niet. Alleen samen met therapie en goede begeleiding kan MDMA helpen bij traumaverwerking.
Waarschuwing online aanbieders
Online zijn aanbieders te vinden die beweren MDMA-therapie te geven, maar dit zijn géén veilige en erkende behandelingen. De behandelaren zijn niet opgeleid om deze behandeling te geven. Ook de nazorg is minder goed of afwezig. Tenslotte is het middel niet gemaakt door farmaceuten. Daardoor kunnen er schadelijke stoffen inzitten en is de dosering onbekend. Doe dit dus niet!
Bronnen
- Multidisciplinairy association for psychedelic studies: https://maps.org/
- Open Foundation: https://open-foundation.org/
- Staatscommissie MDMA: https://open.overheid.nl/documenten/339f8de3-15a1-4bd8-ad39-9eec75426cef/file