Rapport Prenataal Huisbezoek Een goede start voor iedereen
In het participatief actieonderzoek naar samenwerking rondom prenatale huisbezoeken in Delft hebben we waardevolle inzichten opgedaan. Tijdens prenatale huisbezoeken (PHB) kan de jeugdgezondheidzorg (aanstaande) ouders ondersteunen als voorbereiding op de geboorte van het kind. Zij werken hierin samen met de verloskundigen, kraamzorg, ziekenhuis en sociaal domein.
Drie belangrijke lessen uit het onderzoek:
1. Aansluiten bij ouders vraagt om vakmanschap en een open houdingHet opbouwen van vertrouwen en continuïteit waarborgen is van groot belang.
- Het opbouwen van vertrouwen en continuïteit waarborgen is van groot belang.
- Professionals zoeken een balans in wat ouders willen (vragen) en wat ouders nodig hebben (vertellen).
- Het vermijden van termen als 'kwetsbaarheid' verlaagt drempels en voorkomt stigmatisering van ouders.
2. Succesvolle samenwerking vraagt om goede relaties tussen professionals
- Goede samenwerking vraagt om warme relaties en vertrouwen tussen professionals.
- Verloskundigen en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen bruggen slaan en samenwerking versterken tussen het medische en sociale domein.
- Er moet sprake zijn van voldoende tijd, ruimte en aansturing om effectieve samenwerking te faciliteren.
3.Een laagdrempelig en toegankelijk PHB
- Door prenatale huisbezoeken te normaliseren en breed aan te bieden, kunnen ouders beter worden bereikt.
- Professionals kunnen, wanneer ouders dat willen, een begeleidende rol vervullen in het aanmeldproces en zorgen voor continuïteit van hulp.
Dit onderzoek heeft ons laten zien dat goede samenwerking en vakmanschap leiden tot betere ondersteuning van (aanstaande) ouders. Door deze lessen breed te delen en toe te passen, kunnen we samen blijven werken aan een goede start voor ieder kind.
Benieuwd hoe dit onderzoek jouw werk kan verrijken? Laat je inspireren door de reflecties van het Leer – en Ontwikkelteam op de ondernomen acties over:
Voor het gehele rapport ga naar Rapport Een goede start voor iedereen!
Voor meer informatie over het onderzoek dat we deden met de gemeente Delft, het Reinier de Graaf ziekenhuis, het Verloskundig samenwerkingsverband Reinier, de Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West en Kraamzorg de Eilanden ga je naar de onderzoekspagina.
Het onderzoek vond plaats binnen de coalitie Kansrijke Start Delft en omgeving. Benieuwd wat deze coalitie nog meer doet? Bekijk het rapport ‘Vijf jaar Kansrijke Start in Delft en omgeving’.
Auteurs
Suzanne Rutz
Ibtissam Abaaziz
Marije van der Hulst
Erica Joosse
Dit onderzoek werd gefinancierd door ZonMw
ISBN 9789083447414