
Verbinding ouders en school verbeteren – community school Delft
Waarom is een goede samenwerking tussen ouders en school belangrijk?
Achtergrond
Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ouders en schoolmedewerkers goed samenwerken. Dit betekent dat ouders en medewerkers van de school samen afstemmen wat kinderen nodig hebben om zich goed te ontwikkelen en te leren. Als deze samenwerking niet goed loopt, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de kansen van kinderen. Dat kan bijdragen aan ongelijkheid in het onderwijs.
Om goed samen te kunnen werken, is het belangrijk dat de ouders en de medewerkers van de school elkaar kennen en begrijpen wat ze wel en niet kunnen bieden. Daar zijn open en gelijkwaardige gesprekken voor nodig. Dit is soms lastig voor ouders die minder goed bekend zijn met het Nederlandse onderwijs- en zorgsysteem. Ook scholen hebben hier soms moeite mee.
De rol van de Communityschool in Delft
Sinds 2016 werken scholen en organisaties in Delft samen in de Communityschool. In een community school werken diverse organisaties op het gebied van gezondheid, welzijn met elkaar samen om kinderen en ouders te ondersteunen. Het doel is de ontwikkeling van kinderen te stimuleren en hun deelname aan de samenleving te vergroten. Een goede samenwerking tussen ouders en de medewerkers van de verschillende organisaties is hierbij essentieel.
De Communityschool richt zich op onderwerpen zoals ondersteuning bij opvoeding en leren, een gezonde leefstijl en een brede leeromgeving. De Communityschool wil de thuis- en schoolomgeving beter met elkaar verbinden zodat kinderen zich veilig en ondersteund voelen. Maar hoe die verbinding er volgens ouders en scholen uit moet zien, is nog onduidelijk. Dit onderzoek richt zich daar op en beoogt handvatten te bieden om de samenwerking tussen ouders en medewerkers van de Communityschool te versterken.
Doel
We willen beter begrijpen hoe ouders kijken naar samenwerking met de school rondom de ontwikkeling van hun kinderen. Wat verwachten zij? Wat hebben zij nodig? Daarnaast onderzoeken we wat nodig is om de samenwerking tussen ouders en de organisaties in de Communityschool te versterken. We kijken hierbij niet alleen naar ouders die al actief zijn in de Communityschool, maar ook naar ouders die (nog) niet meedoen.
De centrale vraag is: Hoe kunnen ouders en professionals in de Communityschool beter samenwerken om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen?
Methoden
Het project begint met een verkenning van de literatuur en van goede voorbeelden. De resultaten van deze verkenning bespreken we met de samenwerkingspartners in de Communityschool. Op basis daarvan bepalen we hoe het onderzoek in Delft verder gaat.
Tegelijkertijd zoeken we contact met ouders – zowel die al meedoen aan activiteiten van de Community School als met ouders die nog niet meedoen. We voeren korte gesprekken om te begrijpen waarom ze wel of niet deelnemen en wat ze nodig hebben. We spreken ook professionals die veel ouders zien, zoals intern begeleiders, pedagogisch medewerkers en jongerenwerkers.
Vervolgens organiseren we focusgroepen met ouders. Eventueel vullen we die aan met individuele interviews.
Na de focusgroepen maken we een eerste analyse van de resultaten. Deze bespreken we in een gezamenlijke bijeenkomst met ouders, professionals en de samenwerkingspartners. We vragen hen of ze de resultaten herkennen, welke verbeteringen mogelijk zijn en welke acties daarbij passen. Met hun input scherpen we de analyse verder aan.
Samenwerkingspartners
De partners van de Communityschool: Basisschool De Horizon (locaties Brahmslaan en Poptahof), Stichting Delftse Peuterspeelzalen, Delft voor Elkaar, Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West en de gemeente Delft.
Opbrengsten
De opbrengsten worden weergegeven in een overzichtelijke rapportage.
Huidige stand van zaken
Het onderzoek is gestart.
Looptijd
december 2024 – halverwege 2025