logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
aside image

Wat is MDMA?

MDMA is de afkorting van de chemische stof 3,4-methyleendioxymethamfetamine. In het uitgaansleven heet het ook wel Ecstasy of XTC. MDMA staat in Nederland en internationaal op de lijst van harddrugs (Lijst I van de Nederlandse Opiumwet). Daardoor is het bezitten van MDMA verboden, net als het maken, verkopen en vervoeren ervan. Drugsgebruik is in Nederland niet strafbaar. 

Effecten

MDMA wordt als pil, poeder of kristal doorgeslikt. Na 20 tot 60 minuten zijn er lichamelijke en geestelijke effecten, die vier tot zes uur duren. De precieze effecten van MDMA zijn afhankelijk van:

  • De dosering (hoeveel krijgt iemand binnen en hoe vaak neemt diegene een dosis)
  • De persoon (gewicht, geslacht, hoe voelt diegene zich, enzovoorts)
  • De situatie (waar is diegene en met wie)

Gebruikers krijgen over het algemeen meer energie en een zorgeloos en blij gevoel. Ook willen ze meer contact en verbinding met anderen en worden muziek en kleuren intenser. Dit maakt sommige mensen MDMA op feesten gebruiken. Dit noem je recreatief gebruik.  Ook komen gebruikers in een andere staat van bewustzijn. Deze effecten maken dat er onderzoek wordt gedaan naar MDMA in de behandeling van PTSS. Bij deze behandeling wordt MDMA voorgeschreven door een psychiater. Dan spreek je van medisch gebruik. [link naar andere pagina]

Deze effecten zijn er omdat een deel van de MDMA via het bloed de hersenen bereikt. Daar beïnvloedt het de neurotransmitter serotonine, een van de boodschappers in de hersenen. Serotonine komt veel voor in de delen van de hersenen die emoties reguleren. Het geeft mensen een geluksgevoel.

Risico’s en bijwerkingen

MDMA is een relatief veilig middel bij lage doseringen, maar er zijn een aantal risico’s en bijwerkingen mogelijk. Voor de meeste gebruikers zijn de klachten mild en duren ze kort, maar er kunnen heel soms ernstige bijwerkingen zijn. Over het algemeen zijn bijwerkingen ernstiger en komen ze vaker voor bij hogere doseringen.

Lichamelijke bijwerkingen. Dit kunnen onder andere zijn: verhoogde hartslag en bloeddruk, spierspanningen (waaronder knarsetanden), verhoogde lichaamstemperatuur, dorst (waardoor mensen uitdrogen of juist teveel water drinken), misselijkheid, hoofdpijn, verminderde eetlust en vergrote pupillen. Ernstige bijwerkingen komen vooral door de hogere lichaamstemperatuur, de verhoogde hartslag en bloeddruk (risico op bloedingen en hartproblemen) en leverschade.  

Geestelijke bijwerkingen. Op geestelijk gebied verhoogd MDMA de kans op: angst, flashbacks, prikkelbaarheid, geheugenproblemen en psychosen. De ‘dinsdagdip’ is een gevoel van futloosheid en depressie die gebruikers een paar dagen na het gebruik van MDMA kunnen ervaren, omdat alle serotonine (geluksboodschapper) in hun hersenen op is. 

Lange termijn. Er is nog meer onderzoek nodig of er blijvende gevolgen zijn na gebruik van MDMA. Misschien dat er bij vaker en langdurig gebruik blijvende effecten kunnen zijn op het geheugen, het concentratievermogen en de stemming van gebruikers.

Verslavingsrisico. De kans op lichamelijke verslaving aan MDMA is klein. Ten eerste omdat het lijf van gebruikers niet steeds om meer ‘vraagt’. Ten tweede omdat het blije gevoel bij vaker gebruik minder wordt. Ten derde omdat het even duurt totdat de serotonine weer opgebouwd is: kort na elkaar MDMA gebruiken heeft geen zin. Wel kan iemand het effect leuk vinden en daarom vaker gaan gebruiken dan diegene eigenlijk wil. Dit heet een geestelijke verslaving. In de verslavingszorg zit minder dan 1% van de cliënten er voor een MDMA-verslaving.

Bronnen