Wat is PTSS
PTSS staat voor post-traumatische stressstoornis. Iemand kan PTSS krijgen als hij of zij een traumatische gebeurtenis meemaakt. Bij een traumatische gebeurtenis is of dreigde er gevaar voor de persoon, zoals de dood, ernstige verwondingen of seksueel geweld. De meeste mensen die een traumatische gebeurtenis meemaken krijgen geen PTSS. Zij kunnen de gebeurtenis goed verwerken door hulp van hun omgeving. Ongeveer 7% van de Nederlanders krijgt ooit PTSS en houden klachten na de gebeurtenis die zij meemaakte. Jongvolwassenen hebben een vier keer hoger risico hierop.
Klachten
Mensen met PTSS kunnen last krijgen van herbelevingen van het trauma, een negatieve stemming en vermijden dingen die aan het trauma herinneren. Dit zorgt voor ernstig leiden. Juist voor jongvolwassenen, als hun vrienden gaan werken en studeren, kan de impact van PTSS enorm zijn. Hun leven lijkt stil te staan.
Complexe PTSS
Jongeren kunnen ook complexe PTSS krijgen. Dit is een vorm van PTSS die iemand kan krijgen na langdurige traumatische gebeurtenissen waaraan niet te ontsnappen was. Vaak gebeurd dit in relaties met iemand waarvan diegene afhankelijk van is, zoals een ouder of partner. Voorbeelden zijn kindermishandeling, uitbuiting en verblijven in oorlogsgebieden. De klachten bij complexe PTSS lijken op die van PTSS, maar zijn vaak ernstiger. Daarnaast hebben ze extra symptomen, zoals een negatief zelfbeeld, hechtingsproblemen, problemen om hun emoties te reguleren en geen toekomstbeeld hebben.
Behandelingen voor PTSS
Er zijn goede behandelingen voor (complexe) PTSS. Voor veel mensen helpt het als zij psychoeducatie, EMDR, exposure therapie en/of cognitieve gedragstherapie krijgen. Helaas is er ook een groep die niet opknapt van deze behandelingen. Zij houden klachten en worden geremd in hun dagelijkse leven. Voor deze mensen wordt gezocht naar nieuwe behandelingen. Onderzoek laat zien dat MDMA-therapie een behandeling is die hen hopelijk kan helpen. Lees hier meer over MDMA-therapie [linkje].