logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
aside image

Inschrijvingen geopend voor Jeugd in Onderzoek 2024!

Op donderdag 26 september 2024 vindt de nieuwe editie van Jeugd in Onderzoek plaats in ’s-Hertogenbosch. Wij staan daar met een sterke delegatie, waarbij we in verschillende rondes bijdragen aan het programma.  

Dit jaar staat het evenement in het teken van 'Bestaanszekerheid voor elk gezin: een collectieve opgave'. Tijdens deze dag worden bestaande en nieuwe kennis over dit thema gedeeld en besproken. Het evenement is dé ontmoetingsplek voor jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers, schoolleiders en -bestuurders. 

En je vindt ons tijdens:  

Ronde 1:  

  • Workshop: De Tijdlijntool door Anne Steenbakkers
    De Tijdlijn is een tool om met ouders en professionals uit het onderwijs, de jeugdhulp en andere ondersteuners een verklarende analyse en hulpverleningsplan te maken. 

Ronde 2: 

  • Lezing: Hoe verbeteren we de prenatale zorg? – Suzanne Rutz en Patricia van den Berge van Reinier de Graaf Ziekenhuis
    In het onderzoek ‘Een goede start voor iedereen!’ gaan we in op wat ouders belangrijk vinden in de prenatale zorg en hoe professionals daarbij kunnen aansluiten.
  • Netwerktafel: Normaliseren in onderwijs en jeugdhulp: een gezamenlijke opgave – Barbera Voskuil en Marije van der Hulst
    Vanuit het Leernetwerk Normaliseren (Werkplaats SAMEN) bespreken we het belang van een gezamenlijk pedagogisch antwoord van onderwijs en jeugdhulp op onzekerheden en kwetsbaarheden bij het opgroeien en opvoeden. Hierbij worden drie inspirerende praktijkvoorbeelden van normaliseren in de samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs gedeeld.
  • Netwerktafel: Lessen over integraal werken rond jeugd en gezin – Rob Gilsing met Laura Nooteboom van LUMC-Curium, trekker van het leernetwerk Integraal Werken 
    Leernetwerk Integraal werken heeft de ambitie het organisatievraagstuk te kraken.  

Ronde 3: 

  • Lezing: Hoe kunnen verhalen van jongeren en ouders bijdragen aan goede hulp? – Suzanne Rutz met Eline Verheijen van Radboud Universiteit en Charlotte Barendregt van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd. 
    In deze lezing presenteren we de uitkomsten van een literatuuronderzoek naar narratieve methoden en lichten we drie innovatieve en creatieve narratieve methoden uit.  

Hele dag: 

  • Posterpresentatie: Ja tegen MDMA? Voorlichting over MDMA-therapie aan jongeren met PTSS – Anne Steenbakkers met Gunou Mahmoud
    MDMA-therapie is een spannende nieuwe behandelingsvorm voor mensen met hardnekkige PTSS-klachten, omdat onderzoek veelbelovende resultaten laat zien, maar MDMA ook bekend staat als partydrug. Ervaringsdeskundige Gunou ontdekte tijdens een lastig gesprek met haar moeder over MDMA-therapie dat goede en objectieve voorlichting nodig is, wat haar inspireerde om samen onderzoek te doen en een praktisch hulpmiddel te ontwikkelen. 

Voor meer informatie en om je in te schrijven, bezoek de website van Jeugd in Onderzoek