logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Professional-ervaringsonderzoek: Ruimte om van betekenis te zijn

Wat maakt werken in de jeugdhulp volgens ervaren jeugdhulpprofessionals aantrekkelijk, hoe behouden ze hun werkplezier en overwinnen ze uitdagingen?

De uitstroom van professionals uit de jeugdhulp is hoog, ook in de regio Haaglanden. Toch blijft een aanzienlijk aantal jeugdhulpprofessionals in het vak en haalt jarenlang voldoening uit hun werk. Onderzoekers van De Haagse Hogeschool hebben de ervaringen van deze professionals onderzocht om beter te begrijpen wat hen motiveert, hoe ze omgaan met uitdagingen, en hoe ze hun werkplezier weten te behouden.

Uit het onderzoek blijkt dat de ruimte om van betekenis te zijn voor jeugdigen en gezinnen belangrijk is voor jeugdhulpprofessionals. Ze halen werkplezier uit het nieuwsgierig kunnen zijn naar de situatie van jeugdigen en gezinnen en het benutten van hun professionele vrijheid om te doen wat nodig is. Het vermogen om hun werk zelf vorm te geven en hun creativiteit en competenties in te zetten, maakt het werk extra aantrekkelijk voor hen.

Zo vertelt een respondent: “Je moet in dit werk denk ik chronisch nieuwsgierig zijn naar wat mensen beweegt en wat hen triggert. Hoe krijg je het toch voor elkaar dat een kind jou dingen vertelt? Hoe blijf je het vertrouwen houden? Hoe krijg je die leerkracht of die intern begeleider toch betrokken?”

Werken in de jeugdhulp is niet alleen werk dat ertoe doet, maar ook werk dat raakt. Jeugdhulpprofessionals ervaren frustratie wanneer het niet lukt om resultaten te bereiken voor jeugdigen en gezinnen. Het is daarom belangrijk om realistische verwachtingen te hebben, kleine stappen als successen te zien en te accepteren dat niet alles binnen hun invloed ligt.

Fijne collega's zijn een belangrijke bron van steun. Professionals hebben baat bij de mogelijkheid om hun verhaal te delen, samen oplossingen te vinden en de verantwoordelijkheid te delen, wat het werkplezier vergroot.

Ook organisaties spelen een cruciale rol. Het onderzoek laat zien dat zij het werkplezier kunnen bevorderen door te werken vanuit een langetermijnvisie, professionals meer zeggenschap te geven over hun werk, steunende leidinggevenden in te zetten, ontwikkelingsmogelijkheden te bieden en waardering te tonen.

Dit onderzoek is onderdeel van het professional-ervaringsonderzoek (PEO), dat periodiek wordt uitgevoerd in samenwerking met professionals van het Platform Jeugdhulpprofessionals Haaglanden.  

aside image

Auteurs
Suzanne Rutz
Zeliha Erdal
Barbera Voskuil

 

Dit onderzoek maakt deel uit van het professionalervaringsonderzoek (PEO) in de regio Haaglanden.

Rapport: Ruimte om van betekenis te zijn (pdf)Samenvatting: Ruimte om van betekenis te zijn (pdf)2024
ISBN 9789083447438