
MDMA-therapie bij PTSS
Voorlichting over MDMA-therapie aan jongeren met PTSS en hun naasten
Als iemand iets heel schokkends of dreigends hebt meegemaakt, kan diegene een posttraumatische stressstoornis (PTSS) krijgen. Hier zijn goede behandelingen voor, maar niet iedereen knapt hiervan op. MDMA ondersteunde psychotherapie (MDMA-therapie) is een nieuwe behandeling die onderzocht wordt voor mensen met blijvende PTSS-klachten. Tijdens deze behandeling kunnen mensen met behulp van MDMA herinneringen aan hun trauma’s bespreken en verwerken.
De therapie is nog niet beschikbaar bij GGZ instellingen in Nederland. Wel doen Nederlandse wetenschappers mee aan een internationaal onderzoek naar deze behandeling. De eerste resultaten van Amerikaans onderzoek zijn veelbelovend. Ruim de helft had na deze behandeling geen PTSS meer.
MDMA staat op de lijst van harddrugs en staat ook wel bekend als de partydrug XTC. Hoewel de risico's van MDMA in therapie klein zijn, zijn bijwerkingen wel mogelijk. Zoals ervaringsdeskundige Gunou meemaakte, kunnen ouders of naasten daarom weerstand hebben tegen het gebruik van MDMA-therapie. Als deze therapie beschikbaar komt, is goede en objectieve voorlichting nodig. Wij hebben daarom onderzoek gedaan naar hoe jongeren met PTSS en hun ouders denken over MDMA-therapie en wat zij belangrijk vinden in de voorlichting hierover.
Op deze informatiewebsite vind je meer informatie over MDMA-therapie en de resultaten van het onderzoek. Het onderzoek is samengevat in een infographic. Voor meer achtergrond is ook het hele onderzoeksrapport te vinden (beide rechts te downloaden). Hieronder staat een korte animatie over MDMA-therapie en ons onderzoek. Wil je meer weten? Klik dan door op de verschillende onderwerpen onder de animatiefilm.
Let op!
MDMA-therapie is nog niet toegestaan in Nederland. Ga niet in behandeling bij aanbieders die beweren MDMA-therapie te geven. Ga ook niet zelf experimenteren met MDMA. Dit is gevaarlijk! Heb je hulp nodig bij psychische klachten? Neem dan contact op met je huisarts of de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie)
Deze website wordt beheerd door het lectoraat Jeugdhulp in Transformatie. De laatste update is gedaan in april 2025. Heeft u een vraag of opmerking over de inhoud van deze website? Neem dan contact met ons op via kjh@hhs.nl.